Science fiction om mensen aan te zetten tot een duurzamer leven. Met dit idee won de Vlaamse Anouk Rasson de wedstrijd voor het wereld-reddende verhaal. “Ik koos bewust voor science fiction, want dit is bij uitstek het genre om een andere klimaatvriendelijker toekomst te verbeelden en om te tonen dat dingen die nu nog ondenkbaar lijken, in de toekomst de normaalste zaak van de wereld zijn.”
De verkiezing tot winnaar vond plaats op 7 oktober tijdens het webinar (Omgaan met) Weerstand tegen Duurzaam Gedrag van de Behaviour Club, een pas opgericht netwerk van professionals met een passie voor gedragskennis. Bureau Buhrs hielp bij de organisatie ervan.
Eerste evenement Behaviour Club
Het webinar – met zo’n 75 deelnemers – was het eerste evenement van de Behaviour Club. Behalve de finale van de verhalenwedstrijd, kwamen gerenommeerde wetenschappers op het gebied van gedrag en duurzaamheid aan het woord. Zo sprak Prof. Dr. Fransen van de Radboud Universiteit Nijmegen over weerstand en duurzaamheid. “Om slim om te gaan met weerstand, is het belangrijk om je te verdiepen in mensen hun onderliggende redenen om niet te kunnen of willen veranderen. Er is niet één soort weerstand en niet één manier om hier effectief mee om te gaan. Verdiep je in waar je mee te maken hebt en pas je strategie hier op aan. Soms kun je de weerstand juist op een positieve manier gebruiken.”
Kritische omslagpunten
Een andere spreker was Dr. Kallen van de Nederlandse Organisatie voor Toegepaste Wetenschappen (TNO) Hij eindigde met kritische omslagpunten: herkenbare patronen in fundamentele gedragsveranderingen. “Om te komen tot een kritische transitie in gedrag, is het belangrijk om naast je eigen interventie ook goed rekening te houden met andere bewegingen die invloed hebben op dat gedrag, zoals wetgeving of andere campagnes.”
Whitepaper opvragen?
Over de onderwerpen van het webinar wordt een whitepaper opgesteld. Heb je het webinar gemist, maar wil je wel de whitepaper ontvangen? Word dan gratis lid op www.behaviourclub.nl.