Ongeveer 1 op de 7 volwassenen in Nederland is laaggeletterd. En 1 van de 3 jongeren van 15 jaar loopt kans laaggeletterd van school te gaan. Dat is dus een groot probleem. Iemand die laaggeletterd is, heeft moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Iemand die laaggeletterd is, heeft ook vaak beperkte digitale vaardigheden. Grote kans dus dat ook jouw organisatie hier mee te maken heeft.
Het beter in contact zijn met mensen die laaggeletterd zijn, heeft meerdere voordelen. Ze kunnen beter meedoen in de maatschappij. Zo wordt niemand buitengesloten en werken we samen aan een inclusievere samenleving. Ook mensen zonder laaggeletterdheid profiteren van jouw aanpak. Bovendien bereik je als organisatie de doelen beter, omdat mensen die jou direct begrijpen minder fouten maken, minder vragen stellen en minder snel klachten indienen.
B5-model
Om mensen die laaggeletterd zijn, beter te kunnen bedienen, is het belangrijk om verder te kijken. Als je deze mensen niet bereikt, maakt het niet uit wat je zegt. En als mensen denken dat ze iets niet kunnen, dan is hulp handiger dan informatie geven. Maar er is meer: Ons B5-model biedt oplossingen; voor iedere uitdaging krijg je praktische tips die je meteen kunt toepassen. Zo leer je niet alleen wát werkt, maar ook waaróm het werkt. Het B5-model legt uit hoe je mensen die laaggeletterd zijn beter kunt helpen. Het model behandelt de 5 belangrijkste uitdagingen bij de omgang met laaggeletterden: Bereiken, Begrijpen, Beïnvloeden, Bekwaamheid, Beleid. We schreven een whitepaper over ons B5-model, je kunt het hier lezen.
Hoe ben je in contact met mensen die laaggeletterd zijn?
Dat leer je in de 2-daagse training die Bureau Buhrs en de Behaviour Club aanbieden samen met Taal voor allemaal. We gaan in op ons B5-model, op beeldcommunicatie en op duidelijke taal. Tijdens de training ga je aan de slag met (eigen) communicatiemiddelen. Je leert hoe je duidelijker kunt schrijven, beter beeldmateriaal kunt kiezen en hoe je goede keuzes maakt voor het ontwerp.
Kortom: In onze tweedaagse training in Amsterdam Noord, krijg je voor iedere uitdaging praktische tips die je meteen kunt toepassen. Zo leer je niet alleen wát werkt, maar ook waaróm het werkt.
Wil je meer weten?
Neem dan contact op met Erna van Eerden via 020 6325805 of vaneerden@bureaubuhrs.nl
Wil je je aanmelden?
Schrijf je dan hier in.
_________________________________________________________
Over de trainers
Erna van Eerden vertelt je alles over het B5-model. Erna is senior strategisch communicatieadviseur bij Bureau Buhrs. Erna werkte eerder als docent communicatie, en weet hoe mensen in de knel kunnen komen als ze informatie niet begrijpen door haar jarenlange ervaring bij de Nationale ombudsman.
Ben van Hamersveld neemt je mee in de wereld van beeldcommunicatie. Met actuele voorbeelden vertelt hij wat werkt wel en waarom en wat werkt juist niet. Ben is docent namens de Behaviour Club en Hogeschool Leiden.
Enid Reichradt geeft je praktische tips over het inzetten van duidelijke taal. Met Enid werk je ook aan een opdracht van je eigen werk. Enid is adviseur, ontwikkelaar en trainer vanuit Taal voor allemaal.